Mäsovýroba

studený obložený tanier
domace masove vyrobky03
domace masove vyrobky04
sovdra cela_detail
slanina v sypanci
domáca huspenina_detail
tepla oblozena misa
tlacenka
sypanec_plny

Vedeli ste, že sa v ŠARIŠ PARKu vyrábajú vlastné mäsové výrobky?

Domáce údené klobásy, domácu šovdru (údenú šunku), pražskú šunku, slaninu, tlačenku, jaternice, huspeninu. To všetko vyrábajú skúsení mäsiari v mäsovýrobe, ktorá je súčasťou ŠARIŠ PARKu. Mäsá sa solia, údia v údiarni, sušia a zrejú v špeciálnej budove – tzv. sypanci, ktorá bola vystavaná len na tento účel. Všetko prebieha ako za dávnych čias. Mimochodom, používajú sa len mäsá kúpené na Slovensku a na výrobu mäsových špecialít sa nepoužívajú žiadne umelé konzervačné látky.
Ochutnali ste už našu Hrachovú polievku s údeným mäsom alebo pravú Domácu kapustovú polievku? Ak nie, tak vyskúšajte. Uvidíte (a najmä ochutnáte) rozdiel medzi bežnými jedlami v reštauráciách a jedlami zo ŠARIŠ PARKu!
Pozor! A teraz môžete mäsové špeciality vychutnať aj ako jedlá so sebou.

Chceme sa s vami podeliť o jedinečné technologické postupy na prípravu našich najpredávanejších produktov.

Domáca klobása:
- klobásy sa vyrábajú z bravčového pliecka
- mäso sa nareže na tenké pásiky
- mäso sa nasolí
- mäso sa nechá dozrieť, odstáť – od 24 do 48 hodín (počet hodín závisí od zrelosti mäsa; čím je mäso čerstvejšie, tým dlhšie musí dozrievať)
- mäso sa pomelie, dochutí koreninami a cesnakom
- vytvorenou zmesou sa naplnia bravčové črevá
- už naplnené klobásy zrejú ďalších 24 hodín (v chladiarni)
- klobásy sa údia
- následne sa klobásy skladujú v sypanci a ďalšie 2 týždne sa sušia
- celková dĺžka prípravy domácej klobásy je 16 až 21 dní
- podávame grilované – opekané, varené alebo ako súčasť obloženej misy

Šovdra na tradičný spôsob (domáca údená šunka z bravčového mäsa):
- šovdra sa vyrába z bravčového stehna
- bravčové stehno sa potrie soľou
- uvarí sa slaný rôsol s koreninami, ktorý necháme vychladnúť
- pripravené mäso sa zaleje vychladnutým rôsolom
- mäso sa 8–10 dní solí a potom sa zaúdi
- skladuje sa v sypanci pri teplote +12 až 15°C
- šovdra zreje 2–3 týždne
- celková dĺžka prípravy domácej údenej šunky je 24 až 27 dní
- pred podávaním sa mäso varí niekoľko hodín. Podávame so zemiakovým šalátom ako hlavné jedlo, studené predjedlo alebo ako súčasť studenej obloženej misy.

Domáca tlačenka:
- tlačenka sa pripravuje z bravčového mäsa, konkrétne: z hlavy, kolien, srdca, jazyka a kože
- suroviny sa približne 2 hodiny varia spolu
- kosti sa vyberú a mäso sa pokrája
- kože sa pomelú
- zmes sa dochucuje soľou, koreninami, cesnakom a natlačí sa do obalov
- obaly so zmesou sa približne 20 min. sterilizujú a to pri teplote 100°C
- hotová tlačenka sa vychladí v chladiarni
- domácu špecialitu podávame s octom, cibuľkou samostatne alebo ako súčasť studených obložených mís

Huspenina:
- huspenina sa pripravuje z bravčových nožičiek, hlavy, kolena a koží
- ingrediencie sa varia spolu cca 4–5 hodín
- zmes sa dochutí koreninami a soľou
- kosti sa vyberú a mäso sa pokrája
- to všetko sa dá do nádob a zaleje mäsovým vývarom
- hotová huspenina sa chladí v chladiarni
- obľúbenú špecialitu podávame s octom, cibuľkou ako studené predjedlo

Jaternica:
- suroviny na prípravu jaternice: hlava, slezina, nožičky, pľúca, kože, krúpy
- bravčová slanina sa usmaží spolu s množstvom cibule do zlatista
- zmes kože a mäsa sa pomelie a popráši sušenou krvou, zaleje vývarom
- krúpy sa namočia a uvaria vo vývare
- po vychladnutí a dochutení sa zmes dáva do obalov
- v bode varu sa zmes pasterizuje približne 20 min.
- jaternicová zmes sa následne prudko ochladí, ostáva v chladiarni
- podávame samostatne ako teplé predjedlo, ako súčasť obložených mís alebo obľúbeného jedla – Zabíjačkového taniera

Domáca údená slanina:
- na prípravu je potrebný bravčový bôčik
- mäso sa opracuje a nasolí rovnakým spôsobom ako šovdra
- mäso sa údi, suší, zreje
- slanina je obľúbenou súčasťou jedál v ŠARIŠ PARKu (napr. obložená misa), ale pridávame tiež do polievok, halušiek a iných hlavných jedál

Ucelené recepty hotových jedál nájdete v sekcii RECEPTY.

Rezervácia stola
Termín
Čas
Počet osôb
Meno a priezvisko
Telefonický kontakt
Doplňujúce informácie
Máte záujem o pravidelné zasielanie dennej ponuky (jedálny lístok)?
Antispam: 1 + 2 =
Stravovanie
salaš
reštaurácia
koliba
vínna pivnica
terasa
party stan
salóniky
sypanec
múčna výroba
mäsová výroba
Ubytovanie
penzión
drevenice
ohrada pre zvieratá a jazdiareň
detské ihrisko
Relax
wellness - saunový svet
bazén s atrakciami
masáže
tenisový kurt
Pre firmy
reštaurácia
koliba
vínna pivnica
party stan
salóniky
školiaca miestnosť
humno
amfiteáter
Pre rodiny
reštaurácia
koliba
vínna pivnica
party stan
salóniky
humno
detské ihrisko
Copyright © 2009-2017 ŠARIŠ PARK | Investor MART – SK, s.r.o. | Webdesign a redakčný systém dodáva MANETI

ŠARIŠ PARK, Železničná 1900, 082 21 Veľký Šariš | recepcia@sarispark.sk | +421 51 747 04 22